Vanhemmat puhuvat tytöille rahasta eri tavalla kuin pojille

close-up photo of assorted coins
Kuva: Josh Appel

Nainen huolehtii kodista sekä lapsista ja mies tuo leivän pöytään. Tämä on perinteinen sukupuolirooliasetelma, joka on vuosien saatossa alkanut muuttua – paitsi kun lapsiperheissä puhutaan raha-asioista.

Suomalaisnuoret ovat taitavia talousosaajia ja taloudellisen itseluottamuksen vahvistamisessa keskustelut vanhempien kanssa ovat tärkeässä roolissa, kertoi Ruuhkavuodet aiemmin julkaistussa artikkelissa. Lapsille kuitenkin puhutaan kotona raha-asioista eri tavoilla sukupuolen mukaan.

Perinteiset sukupuoliroolit näyttävät vaikuttavan yhä kodeissa käytäviin talouskeskusteluihin, osoittaa lokakuussa julkaistava nuorten taloustaitoja selvittävä tutkimus. OP Ryhmän sekä Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen yhteistyössä toteuttaman barometritutkimuksen mukaan perheissä puhutaan sijoittamiseen, vaurastumiseen ja yrittäjyyteen liittyvistä asioista enemmän poikien kanssa kuin tyttöjen.

Tyttöjen kohdalla puolestaan korostuvat omaan tai perheen kuluttamiseen liittyvät kysymykset sekä kiinnostus hintojen nousun vaikutuksesta perheen talouteen. Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska kommentoi tuloksia tiedotteessa näin:

”Perheissä saatetaan edelleen ajatella perinteisesti miehiä perheen pääelättäjinä ja siksi rohkaista poikia rahan hankkimiseen. Vastaavasti tyttöjen oletetaan olevan kiinnostuneempia kuluttamisesta. Tämä on nähtävissä myös laajemmin yhteiskunnassa ja liike-elämässä.”

”Olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että lapset ja nuoret saavat yhtäläisesti taloustietoa ja -taitoja sekä rohkaisua yrittäjyyteen ja sijoittamiseen riippumatta sukupuolesta tai vanhempien koulutustaustasta. Erityisesti sukupuoleen liittyvistä stereotypioista taloudellisessa toiminnassa pitäisi päästä eroon”, hän lisää.

Talousasioista ei puhuta kovin tiheään

Tutkimuksesta ilmeni, että tyypillisesti talousasioista ei puhuta kodeissa päivittäin tai edes viikoittain, vaan enemmänkin kuukausittain. Nuoret puhuvat huoltajien kanssa eniten omaan ja perheen rahankäyttöön liittyvistä asioista. Korkeasti koulutetut vanhemmat puhuvat lastensa kanssa enemmän sijoittamisesta ja vaurastumisesta kuin matalammin koulutetut vanhemmat.

Yhteistyötutkimus tarkastelee nuorten rahankäyttöä, taloudenhallinnan taitoja ja tilannetta sekä näihin liittyvää käyttäytymistä ja asenteita. OP Ryhmän mukaan barometritutkimus on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Tuloksia on tarkoitus hyödyntää taloustaitotyön ja opetustoiminnan sekä oman talouden hallinnan palveluiden kehittämisessä.

”Aikuistumisen kynnyksellä tehtävillä rahaa koskevilla päätöksillä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Tutkimus myös korostaa mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisen tärkeyttä”, OP Ryhmän henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi sanoo tiedotteessa ja jatkaa:

”Nuorten ylivelkaantuminen on viime vuosina lisääntynyt ja haluamme ymmärtää nuorten tilannetta sekä auttaa riskissä olevia mahdollisimman varhain, jotta he eivät joudu ikävään kierteeseen.”

Valtakunnalliseen barometritutkimukseen on osallistunut yhteensä 72 koulua ympäri Suomen ja siihen kuuluneeseen kyselyyn vastasi 1 886 henkilöä. Vastaajat olivat 15-19-vuotiaita. OP Ryhmä julkistaa tutkimustulokset kokonaisuudessaan 1. lokakuuta.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.