Tämä keino voi lyhentää lapsen flunssan kestoa – tutkitusti!

Kuva: Pexels/ MART PRODUCTION

Syksy on erilaisten flunssavirusten kulta-aikaa. Lapset sairastuvat hengitystieinfektioihin yleensä monta kertaa vuodessa ja moni vanhempi todennäköisesti toivoisikin pikaista parannuskeinoa. Tutkimuksessa on löydetty yksi keino, joka voi nopeuttaa parantumista.

Lapsen flunssan kestoa voi olla mahdollista lyhentää keittosuolaa sisältävien nenätippojen avulla. Iltalehti on uutisoinut brittitutkimuksesta, jonka mukaan keittosuolatipat voivat lyhentää flunssan kestoa parilla päivällä.

Tutkimuksessa 150:tä flunssaan sairastunutta alle 6-vuotiasta lasta hoidettiin nenätipoilla, kun taas 151 lasta hoidettiin tyypillisillä flunssan hoitokeinoilla. Nenätipat olivat hypertonisia suolaliuoksia, jota lasten vanhemmat opetettiin valmistamaan itse merisuolasta. Nenätippoja annettiin kolme tippaa kumpaankin sieraimeen vähintään neljästi päivässä, kunnes lapsi oli parantunut.

”Havaitsimme, että nenätippoja saaneilla lapsilla oli flunssaoireita keskimäärin kuusi päivää, kun taas tavanomaista flunssahoitoa saaneilla lapsilla oireet kestivät kahdeksan päivää”, Edinburgin yliopiston professori Steve Cunningham kommentoi tuloksia tiedotteessa.

”Suolaliuostippoja saaneet lapset tarvitsivat myös vähemmän lääkkeitä flunssansa aikana”, hän jatkaa.

Enemmistö vanhemmista totesi tipat tehokkaaksi

Tutkimuksessa havaittiin myös, että flunssan tarttumisriski muihin perheenjäseniin pieneni, kun lapsilla käytettiin nenätippoja flunssan aikana. Nenätipparyhmän perheissä flunssa tarttui lapsesta muihin 46 prosentissa kotitalouksista, kun taas perinteisempiä flunssan hoitokeinoja käyttäneissä perheissä tarttuminen oli yleisempää, 61 prosenttia.

Neljä viidestä vanhemmasta (82 %) sanoi, että nenätipat auttoivat lasta parantumaan nopeammin. Lähes yhtä moni (81 %) totesi, että käyttäisi nenätippoja myös tulevaisuudessa. Cunninghamin mukaan lapset voivat sairastua flunssaan 10-12 kertaa vuodessa, millä voi olla suuri vaikutus heihin itseensä kuin heidän perheisiinsä.

”Flunssan keston lyhentäminen lapsilla tarkoittaa, että perheenjäsenet sairastuvat harvemmin ja sillä on selviä vaikutuksia siihen, miten nopeasti kotitaloudessa vointi kohenee ja he voivat palata takaisin normaaliin arkeen, kuten kouluun ja töihin”, professori toteaa tiedotteessa.

”Tutkimuksemme myös osoitti, että vanhemmat voivat turvallisesti valmistaa ja annostella nenätippoja lapsille ja näin ollen heillä on hieman kontrollia siihen, miten flunssa vaikuttaa heidän lapsiinsa”, hän lisää.

Vaikutusmekanismeista ei ole varmuutta

Keittosuolaliuoksen teho voi perustua siihen, mitä suola on; natriumin ja kloridin yhdistelmä. Nenässä ja henkitorvessa on soluja, jotka käyttävät kloridia tuottaakseen soluissa hypokloorihapoketta. Tätä käytetään puolustautumaan virusinfektioita vastaan.

”Kun nämä solut saavat lisää kloridia, auttaa se niitä tuottamaan enemmän hypokloorihapoketta, joka auttaa tukahduttamaan virusten monistumista, vähentää virusinfektion kestoa ja näin ollen oireiden kestoa”, Cunningham selittää.

Tutkimustuloksista uutisoinut Iltalehti on kuitenkin maininnut, että Duodecimin nenän suolavesihuuhtelusta kertovassa artikkelissa todetaan, että vaikutusmekanismeista ei ole vielä varmuutta. Iltalehden mukaan oletus kuitenkin on, että ainakin liman poistamisella, turvotuksen vähentämisellä ja hengitysilman mukana tulleiden ärsykkeiden mahdollisella poistumisella huuhtelun avulla on merkitystä. Vaikutus voi osittain perustua myös siihen, että suolavesihuuhtelu kostuttaa nenän limakalvoa.

Vaikka tarkkaa tutkimustietoa ei ole, pidetään keittosuolatippoja ja sumutteita turvallisena tapana hoitaa alle 2-vuotiaden lasten nuhan aiheuttamaa tukkoisuutta, minkä lisäksi niitä voidaan käyttää myös vanhemmilla lapsilla. Tippoja ja sumutteita saa ilman reseptiä apteekista. Duodecimin mukaan isotoninen huuhteluliuos voidaan valmistaa itse liuottamalla hienoa merisuolaa keitettyyn veteen suhteessa 0,9 g suolaa per 1 dl nestettä.

Milloin lapsen flunssan vuoksi on lähdettävä lääkäriin? Tästä kerrotaan Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa täällä.

Lähteet: Iltalehti, EurekAlert, Duodecim

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.