Kuusi merkkiä siitä, että lapsen ruutuaika ylittyy

two babies and woman sitting on sofa while holding baby and watching on tablet
Kuva: Alexander Dummer

Teksti: Anna-Leena

Televisio, tabletti, tietokone, älypuhelin: teknologia on osa nykypäivää ja lähes jokaisen lapsen elämää. Suositeltu ruutuaika täyttyy nopeasti, mutta voiko liiallisesta ruudun tuijottamisesta olla oikeasti jotain haittaa? Mitkä merkit kielivät siitä, että ruutuaika ylittyy? Tämä artikkeli vastaa näihin kysymyksiin. 

Yhä useampi lapsi viettää päivittäin aikaa ruudun edessä. Koukuttavat digilaitteet vievät helposti aikaa elämän muilta osa-alueilta, minkä vuoksi lapselle sopivaa ruutuaikaa on suositeltavaa pohtia. Ruutuajan tulisi jaksottua muiden tavalliseen arkipäivään kuuluvien asioiden kanssa. Koulu tai päiväkoti, mahdolliset kotiläksyt, ateriat, perheen yhteinen aika, leikki, ulkoilu, liikunta, sekä muut harrastukset eivät saa jäädä ruutuajan varjoon. On tärkeää, että lapsen päivään mahtuu ruutuajan lisäksi riittävästi ulkoilua, liikuntaa ja unta.

Runsas ruutuaika on terveysriski

Runsas ruutuaika voi olla este päivittäiselle liikunnalle. Kidshealth-sivustolta selviää, että lapsilla, jotka tuijottavat säännöllisesti ruutua useamman tunnin päivässä, on kasvanut riski ylipainoon. Sen lisäksi, että ruutuaika tarkoittaa yleensä paikallaan istumista, television ja tietokoneen ääressä tulee usein naposteltua enemmän kuin muuten. Televisiota tai puhelimen ruutua katsellessa saattaa myös helposti tulla syötyä liikaa, koska kylläisyyden tunteeseen ei välttämättä kiinnitä samalla tavalla huomiota. Tämä puolestaan lisää lapsen energiansaantia. 

Lisääntyneen ylipainoriskin lisäksi pikkulasten liiallinen ruutuaika viihdemedian ääressä on tutkimuksissa yhdistetty kehityksen viivästymiseen. Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että ne kaksivuotiaat taaperot, jotka viettivät enemmän aikaa ruutua tuijottaen, eivät pärjänneet kehitystä mittaavissa testeissä yhtä hyvin kuin ne lapset, joiden ruutuaika oli vähäisempi. Tutkimukseen osallistui 2 400 lasta.

Lapset, jotka altistuvat väkivaltaiselle sisällölle, käyttäytyvät useammin väkivaltaisesti, ovat pelokkaampia ja tuntevat useammin turvattomuuden tunnetta. Teini-ikäisillä väkivaltaisen materiaalin katselu lisää aggressiivisuutta. Vanhempien on tästä syystä tärkeää ruutuajan rajoittamisen lisäksi rajoittaa sisältöä, jolle lapsi altistuu. Televisio-ohjelmien, elokuvien ja videopelien ikärajat on suunniteltu suojelemaan lapsia materiaalilta, joka ei sovellu rajoituksia nuoremmille.

Tervekoululainen-sivuston mukaan päivittäinen tietokoneen käyttö aiheuttaa nuorilla muun muassa niska-hartiakipuja, alaselkäkipuja, päänsärkyä ja silmäoireita.

Pidä ruutuaika aisoissa

THL:n ruutuaikasuositukset: 
  • Alle 2-vuotiaille ruutuajasta ei ole tutkittua hyötyjä, mistä syystä yleinen linjaus on, että alle 2-vuotiaat hyötyvät ruudun katselun sijaan kasvokkaisista vuorovaikutustilanteista ja liikunnasta. 
  • Kouluikäisillä ruutuaikaa viihdemedian ääressä tulisi olla alle kaksi tuntia päivässä.
girl sitting on chair
Kuva: Patricia Prudente. Viiden vuoden iässä tunti digilaitteiden ääressä ylittyy jopa 94,6 prosentilla.

Suomalaisessa seurantatutkimuksessa, jossa kartoitettiin lasten ruutuaikaa 1,5 vuoden ja 5 vuoden iässä, selvisi, että puolitoistavuotiaista reilu viidennes (22,7 %) viettää ruudun äärellä yli tunnin päivässä. Viiden vuoden iässä tunti ylittyy digilaitteiden ääressä jopa 94,6 prosentilla. Tämän ikäisistä lapsista10,6 prosenttia pelaa elektronisia pelejä yli tunnin päivässä ja 66,8 prosenttia katsoo digitaalisia ohjelmasisältöjä yli tunnin päivässä. Tulokset selviävät THL:n sivustolta.

Nämä merkit saattavat kieliä siitä, että ruutuaika ylittyy

Mistä tietää, viettääkö lapsi liikaa aikaa ruudun edessä? Mannerheimin Lastensuojeluliitto listaa huolestuttavat merkit, joihin vanhempien tulisi kiinnittää huomiota.

  • Lapsi on pahalla päällä, levoton tai ärtynyt
  • Lapsella ei ole enää hauskaa ja mikään ei tunnu onnistuvan
  • Lapsi ei jaksa kiinnostua leikkimisestä
  • Lapsella on vaikeuksia keskittyä
  • Lapsi ei haluaisi antaa muille (peli)vuoroa
  • Lapsella on fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä tai niskan ja selän alueen kipua

Lapselle sopivaa ruutuaikaa miettiessä on tärkeää tarkastella kokonaisuutta. Kun kaikki arkipäivään kuuluvat tärkeät asiat ovat tasapainossa keskenään, myös digitaalisille laitteille löytyy aikaa.

Mitä mieltä sinä olet ruutuajasta? Tulisiko vanhempien rajoittaa lasten ruutuaikaa?

Lähteet:

Mll.fi

Mll.fi

kidshealth.org

thl.fi

tervekoululainen.fi

Tutkimus

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.